Med perspektiv på problemen. Pia Anderssons disputation

Nyhet: 2018-11-22

Dagens tre sanningar: Livet är komplext, arbetslivet är komplext och det finns en ökad risk för konflikter.
Pia Andersson har ägnat de senaste tolv åren åt att arbeta med komplexa frågor och hur man kan förebygga och lösa konflikter. Ett resultat av att detta arbete har blivit en avhandling som handlar mycket om metoder för att samverka runt svårlösta frågor som lätt kan leda till konflikthärdar.

Vi kan börja med ett konkret exempel: SOS får ett larm om att en person är skadad och det är oklart om det finns en gärningsperson på plats. Ambulansen vill att polisen säkrar platsen, men bristande information om hur det ser ut gör att polisen inte vet om de ska prioritera resurser för uppdraget. Hur går man vidare?

- Vi kom i kontakt med ambulansen för att det har blivit alltmer vanligt att ambulanspersonal utsätts för hot och våld, såsom provokationer och stenkastning och allt oftare behöver polisassistans. Det är ett komplext problem och de behövde hitta lösningar som matchade problemets svårighetsgrad, säger Pia Andersson som förutom att ha arbetat på institutionen även arbetat med olika grupper för att hjälpa dem att hantera olika komplexa frågeställningar.

Aktörer

Komplexiteten handlar ofta om att det finns flera olika aktörer som har olika perspektiv på en aktuell fråga. Ett perspektiv som i förlängningen innebär logiska beslut. Problemet uppstår när olika perspektiv skapar beslut och handlingar som kan ligga i konflikt med varandra.

- Tomas Jordan, här på institutionen, bjöd in till en Workshop för drygt tio år sedan, där vi skulle titta närmare på en metod, The Integral Process for Complex Issues (TIP). Det är en metod som på ett strukturerat sätt hjälper grupper att ta sig an komplexa samhällsproblem.

Ett komplext problem innehåller givetvis många olika komponenter, annars skulle det inte vara komplext, dessutom kan det i många fall finnas flera aktörer som har skilda perspektiv på problemet.

- Först gäller det att på olika sätt att på olika sätt avgränsa frågan på ett meningsfullt sätt, men det är hela tiden en balansgång så att man inte förenklar problematiken, säger Pia Andersson. Det bästa är om man kan vaska fram några konkreta problemområden som belyser det komplexa problemet för att på så sätt få något att arbeta med som de olika deltagarna är överens om.

Perspektivvandringar

Metoden innehåller flera steg och att man ”vandrar i flera perspektiv”.

- Tanken är att få en grundlig genomlysning av ett problem innan en handlingsplan tas fram. Bland annat kartläggs problemet och avgränsade frågor granskas utifrån olika håll innan en handlingsplan tas fram.

Representanter för de olika aktörerna, i detta fall personal från ambulanssjukvården, SOS Alarm och polisen, träffas vid 4-5 tillfällen för att bearbeta problemställningen.

När förståelsen finns för problemets komplexitet och de andra aktörernas perspektiv uppstår goda möjligheter att arbeta vidare med att hitta lösningar. Ibland klarar gruppen att arbeta vidare på egen hand, ibland behöver det hjälp.

- Vi har också arbetat med frågor ute i olika bostadsområden tillsammans med boenden, Hyresgästföreningen och fastighetsägarna, säger Pia Andersson.

Komplexitet och konflikter

Även i arbetslivet i stort ökar komplexiteten och lägger man dessutom till privatliv, familj och fritid är det många pusselbitar som skall falla på plats. Det är inte konstigt att risken för att konflikter ökar.

- När jag började arbeta med konflikthantering var det ofta mycket fokus på individers konfliktbeteenden, men jag upptäckte ganska snart att grundorsakerna ofta fanns på olika nivåer ovanför individen. Så för att försöka hantera en konflikt behövde man titta på de förutsättningar som de inblandande partnerna hade. Man kan säga att detta blev startpunkten till mitt avhandlingsarbete.

Facilitera

En viktig beståndsdel i arbetet med grupper och komplexa problem är att leda arbetet i dessa grupper, att facilitera grupperna.

- Vi har en kurs om detta på avancerad nivå här på institutionen som handlar just om gruppfacilitering, där jag också är inne och arbetar. Jag hoppas att kunna fortsätta med detta. Vår institution är så häftig i och med att vi dels har många kurser på olika nivåer om konflikthantering, dels har vi sammanlagt sju lärare som arbetar med dramapedagogiska metoder och som är experter på olika typer av grupprocesser.

Pia Andersson lägger fram avhandlingen ”Making room for Complexity in Group Collaborations. The roles och Scaffoldning and Facilitation” den 1/12 kl 13:15 i Torgny Segerstedtsalen, Vasaparken.

Artikeln publicerades först på: socav.gu.se