Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny litteratur: Tvångsvård av barn och unga: rättigheter, utmaningar och gränszoner

Nyhet: 2017-05-10

Antologin Tvångsvård av barn och unga: rättigheter, utmaningar och gränszoner handlar om samhällets ansvar att skydda barn och unga från olika typer av utsatthet och vad ingripanden innebär för enskilda som berörs. Ett av bokens kapitel Förtroendevaldas inflytande över LVU-besluten är skrivet av institutionens forskare Staffan Höjer, Torbjörn Forkby och Andreas Liljegren.

I kapitlet presenteras den svenska modellen för beslutsfattande inom den sociala barnavården. Här spelar förtroendevalda lekmän en stor roll genom att det är de som har beslutsmandatet. Lekmännen är utsedda av de lokala politiska partierna men är inte tänkta att agera från partiintressen i beslutsfattandet rörande enskilda individer inom den sociala barnavården. Vilka de förtroendevalda är, hur de ser på sitt uppdrag och deras påverkan på den sociala barnavården diskuteras. En jämförelse görs också med liknande system i nordiska länder där skälen redovisas till varför dessa lämnat den modell som Sverige fortfarande har kvar.

Antologins fokus ligger på tillämpningen lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och dess tillämpning. I boken diskuterar några av Sveriges främsta experter på den sociala barnavården tvångsvårdsingripandanden av barn och unga ur rättsvetenskapliga och socialvetenskapliga perspektiv. Tanken är att boken ska ge kunskap om lagstiftningen, fakta om tvångsomhändertagandenas omfattning och vårdens innehåll och hur det sociala arbetet på detta område går till.

Boken vänder sig till studenter och praktiskt verksamma inom socialt arbete, juridik samt andra ämnen och verksamheter som på olika sätt handlar om och möter barn som riskerar att fara illa. Bidragen i boken är också av intresse för politiker beslutsfattare med koppling till den sociala barnavården.

Leviner, P. & Lundström, T. (red.) (2017). Tvångsvård av barn och unga: rättigheter, utmaningar och gränszoner. Stockholm: Wolters Kluwer.
Läs mer på förlagets hemsida

(Text från förlagets Wolters Kluwer)

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://samfak.gu.se/aktuellt/nyheter/nyheter_detalj//ny-litteratur--tvangsvard-av-barn-och-unga--rattigheter--utmaningar-och-granszoner.cid1463793
Utskriftsdatum: 2018-01-20