Nya forskning om Kinas framväxande globala medelklass

Nyhet: 2019-10-09

Mycket få personer i Kina var medelklass 2002. Antalet ökade till 250 miljoner år 2013, vilket motsvarar en femtedel av landets befolkning. Det skriver forskarna Björn Gustafsson, Terry Sicular och Xiuna Yang idag i tidskriften Ekonomisk Debatt

"Vi prognostiserar att medelklassen kommer att nästan ha fördubb­lats år 2020", skriver forskarna.

De illustrerar Kinas framväxande globala medelklass som att "Kinas inkomstfördelning har förändrats från formen av en pyramid med många låginkomsttagare till att mer anta formen av en oliv genom att en medel­ klass vuxit fram". I Ekonomisk Debatt redogör de för studier där de bland annat undersökt vad som karaktäriserar medelklassen - och de finner många distinkta drag.

Ladda ner artikeln på Ekonomisk Debatt:s hemsida:

Foto: Pixabay Free Images

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se