Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ohållbara arbetsvillkor för många chefer i kommunen

Nyhet: 2016-04-22

Många kommunala chefer är under hård press och arbetar under ohållbara förhållanden. Resurserna är många gånger knappa i förhållande till vad cheferna förväntas genomföra, stödet runt dem är ofta dåligt och antalet underställda många. Detta leder till sviktande hälsa och prestationer samt att många chefer vill lämna sina uppdrag. Det visar en avhandling i arbetsvetenskap från Göteborgs universitet.

Tidigare har forskningen mest fokuserat på chefers individuella egenskaper. Linda Corin har i sin avhandling istället tittat på de villkor cheferna har för att utföra sina uppdrag. Och här finns mycket att ändra på.
– För runt hälften av de chefer som ingått i studien är villkoren ohållbara. Det är framförallt stödresurserna som inte matchar kraven i uppdragen, säger Linda Corin.

Studien är en del i det större Chefios-projektet, som gått ut på att bättre förstå hur arbetets organisering påverkar möjligheterna att skapa goda jobb och välfungerande verksamheter. Bland närmare 550 chefer i projektet har Linda Corin gjort enkätstudier samt ett dussin djupintervjuer och arbetsinnehållsanalyser.
Bäst balans mellan krav och resurser återfinns hos chefer inom tekniska verksamheter, som lokal, park och natur samt miljö.
– Sämst villkor ser vi framför allt i människovårdande verksamheter, som skola och äldreomsorg, säger Linda Corin. Här leder obalansen till sämre allmän hälsa och arbetsförmåga, stress, minskad motivation och att cheferna presterar sämre.

Rektorer kan stå som exempel. I sina uppdrag ska de hantera statlig och kommunal styrning av verksamheten, personalens krav, föräldrarnas och barnens krav, samtidigt som stödstrukturerna i form av vaktmästare, administratörer och HR-resurser är dåligt utvecklade.
– Detta är en av anledningarna till att det idag är svårt att besätta rektorstjänster. I en sektor vi besökte hade sextio procent av rektorerna sagt upp sig under en femårsperiod, säger Linda Corin.

Utöver olika stödstrukturer kan Linda Corin också se en annan avgörande skillnad. Cheferna med goda arbetsvillkor har oftast betydligt färre underställda än de med dåliga arbetsvillkor.
– Vissa chefer kan ha sjuttio, åttio anställda att ansvara för. Så många är det omöjligt att vara en bra chef för, säger Linda Corin.

En del av hennes studier har gått ut på att utveckla den så kallade JD-R-modellen. Det är ett teoretiskt ramverk som används för att analysera psykosociala arbetsvillkor utifrån grundtanken att kraven i uppdrag och de resurser som ställs till förfogande ska balansera varandra.
– Med mina resultat kan jag hjälpa till att nyansera och förfina det här verktyget. Främst genom att addera resultat för en grupp som tidigare inte studerats så ingående, de kommunala cheferna. Men också genom att i större utsträckning använda metoder som identifierar var och bland vilka åtgärder som främst bör prioriteras, säger Linda Corin.

Om kommunala verksamheter framöver ska fungera väl krävs rimliga villkor för cheferna.
– Ansvariga politiker bör se över balansen mellan uppdrag och resurser som stödstrukturer, säger Linda Corin.
– Det måste inte nödvändigtvis innebära mer finansiella resurser. Lika viktigt kan det vara att förtydliga och rensa i chefernas uppdrag.

För mer information:
Linda Corin, telefon: 070–877 9131, e-post: linda.corin@socav.gu.se
Avhandlingens titel: Job demands, job resources, and consequences for managerial sustainability in the public sector – a contextual approach.
Mer om avhandlingen finns på: http://hdl.handle.net/2077/42312
 

Faktaruta, Chefios-projektet
Chefios var ett forskningssamarbete mellan Göteborgs universitet och ett antal västsvenska kommuner, med fokus på hur arbetet organiseras och hur detta påverkar förutsättningar att skapa goda jobb och välfungerande verksamhet. Forskningen handlade främst om chefsarbete i kommunala förvaltningar. Projektet pågick mellan 2008 och 2014. Mer om projektet finns på hemsidan http://socav.gu.se/forskning/aktuella-projekt/chefios.

AV:
0766-184841

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?