Rätt intervjustil är nödvändig för att priming ska fungera

Nyhet: 2018-11-06

Så kallad priming fungerar som verktyg för att öka en persons motivation att berätta om ett säkerhetshot. Men för att kunna utnyttja effekten fullt ut måste intervjuaren också använda rätt intervjustil. De slutsatserna dras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

Priming innebär att använda subtil taktik för att påverka en persons beteende. Det kan exempelvis vara att hålla ett förhör i en ombonad miljö istället för ett kalt förhörsrum. En del tidigare forskning visar att individer kan ”prajmas” att under en intervju dela med sig av information om ett säkerhetshot.

Men hur fungerar det, mer exakt? Det ville David Amon Neequayes få svar på med studien för sin avhandling. Resultaten gav inte entydiga svar. Studien kunde bekräfta att priming gör personer benägna att dela information, men bara i de fall då intervjuaren också använt en intervjustil som är i samklang med det man valt som priming.

– Resultaten är preliminära, och det krävs mycket mer forskning för att förstå hur brottsbekämpande intervjuare kan använda detta som en effektiv taktik, säger David Amon Neequaye.

Han har beskrivit resultaten mer utförligt i en artikel i tidningen Crest Security Review.