Pris till statsvetare för studie om unga i politiken

Nyhet: 2019-02-04

Aksel Sundström fick i dagarna ta emot ett delat tredjepris i uppsatstävlingen Intergenerational Justice Prize. Tävlingens tema var unga medborgares ställning i partier och organisationer och lockade uppsatsskrivare från hela världen.

Intergenerational Justice Prize är en tävling som hålls vartannat år och belönar uppsatser som på bästa sätt lyckas belysa den problematik som finns för framtida generationer. I år handlade det om unga medborgares ställning i partier och organisationer.

– Att vi får ta emot ett pris för vår forskning stärker mitt intryck att det demokratiska underskott som ungas frånvaro i politiska partier utgör är något som vi måste uppmärksamma, säger Aksel Sundström.

I uppsatsen har Aksel Sundström studerat hur stor andelen unga är i folkvalda församlingar. Studien utgår från Europaparlamentet och kombinerar uppgifter om de drygt 6000 politiker som valts in i parlamentet sedan slutet av 1970-talet med intervjuer av unga politiker som är verksamma idag.

– I mina intervjuer framkommer det att unga partimedlemmar tycker att de saknar de informella kontakter som krävs för att kunna bli invalda, att man som ung sällan beskrivs som lika meriterad som de äldre politikerna med mest makt inom partierna. Det tror jag pekar på ett av de grundläggande problem som unga möter i politiken runt om i världen.

Trots att andelen unga i många fall utgör ett lands största befolkningsgrupp är deras representation i beslutsfattande positioner mycket låg. Ett problem som inte är så väl utforskat. När Aksel Sundström tillbringade ett läsår vid Harvard University fick han dock tillfälle att diskutera sitt arbete kring ungas frånvaro i parlament med ledande demokratiforskare.

– För mig är detta ett spännande forskningsfält. Unga vuxna har ofta mer radikala attityder kring politikområden som klimatfrågan och hbtq-rättigheter, men i de allra flesta länder så finns det bara en mycket liten minoritet unga lagstiftare, säger Aksel Sundström.

Aksel Sundström forskar om representation av unga i politiken.

FAKTA
Uppsatsen: Aksel Sundström and Daniel Stockemer (2019) Youth representation in the European Parliament: the limited effects of political party characteristics. Intergenerational Justice Review 4(2): 68-78.

Priset på 10 000 Euro delas mellan flera uppsatser och är inrättat av stiftelserna Intergenerational Foundation i England och Stiftung für die Rechte zukünftiger Generationen, i Tyskland.

Kontakt: Aksel Sundström, docent i statsvetenskap, telefon: 031-786 1607, e-post: aksel.sundstrom@pol.gu.se

AV: Anna-Karin Lundell

Artikeln publicerades först på: pol.gu.se