Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Problematiskt att leva enskilt i dagens samhälle

Nyhet: 2012-11-08

Att leva i enskildhet ses i vårt samhälle som en avvikelse från idealtillståndet och behöver därför förklaras. Men måste det vara så? En ny avhandling från Göteborgs universitet nyanserar bilden av förhållandet mellan gemenskap och enskildhet.

Att bli ifrågasatt är en upplevelse som förenar många av dem som lever i både självvald och ofrivillig enskildhet. Det visar Niklas Westerberg i sin avhandling Meddelande från enskildheten – en sociologisk studie av ensamhet och avskildhet.

– I jämförelse med annan ensamhetsforskning är det nya i min studie just hur de ofrivilligt ensamma och frivilligt avskilda själva med egna ord resonerar om och förklarar sina respektive situationer, säger Niklas Westberg.

Underlaget i studien är dels hämtat från vetenskapliga texter och andra källor samt av nätbaserade textmeddelanden från en kontaktförmedling för ensamma och en sammanslutning av avskilda och eremiter. I fokus för avhandlingen står hur de ensamma och frivilligt avskilda själva beskriver sin tillvaro och hur samhället förklarar situationer med människor i enskildhet.

Relationen till det gemensamma, socialiteten, framstår som ett problem för båda grupperna, men på helt olika vis. Medan problem med socialiteten för människor som lever i självvald avskildhet är förknippade med social vantrivsel och hinder för förvekligande av autonomi och autenticitet, framstår problemet för ofrivilligt ensamma som det motsatta: för lite eller bristfällig socialitet.

Förklaringar till avskildhet formuleras i form av egna motiv och individen framstår därmed som en aktör, medan ensamhetsförklaringar mer söker orsaker utanför individens kontroll och där framstår individen istället som ett offer.

– Samtidigt finns det också sådant som förenar ensamma och avskilda: upplevelsen av att som enskild vara ifrågasatt, vantrivseln eller alienationen i det sociala; utpekande av syndabockar, säger Niklas Westberg.

– Kanske är därför förklaringar till ensamhet respektive avskildhet i grunden olika sätta att bemöta ett och samma problem, menar han.

 

 

Avhandlingens titel: Meddelande från enskildheten – en sociologisk studie av ensamhet och avskildhet
Avhandlingsförfattare: Niklas Westberg Tel: 073-9860152 mejl: niklas.westberg@hh.se
Opponent: docent Katarina Jacobsson, Lunds universitet
Tid och plats för disputation: fredag 9 november, kl 10.15. Hörsal Sappören, Sprängkullsgatan 25.
Avhandlingens abstract kan laddas ned från: http://hdl.handle.net/2077/30690

AV:
031-786 4841

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?