Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Psykiska övergrepp i barndomen kan påverka signalsubstans i hjärnan och öka risken för alkoholberoende

Nyhet: 2013-02-06

Många olika faktorer ligger bakom att en person blir alkoholberoende. Nu har forskare funnit en länk mellan uppväxtmiljö och hjärnans serotoninsystem, som kan vara en förklaring. Resultaten publiceras inom kort i den ansedda amerikanska vetenskapstidskriften Alcoholism: Clinical & Experimental Research

Sedan länge vet man att hjärnans signalsubstans serotonin är viktig för vår sinnesstämning och välmående. Låg serotoninfunktion kan bland annat ge upphov till svårighet att hantera impulser och öka aggressivt beteende. Det är också inblandat i oro, nedstämdhet och förmågan att tänka.

- Låg funktion är också en riskfaktor för att utveckla alkoholism, säger Kristina Berglund, forskare vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet. Samtidigt vet vi att andra faktorer, som t.ex. ogynnsam uppväxtmiljö, också kan bidra till alkoholism.

Hon och kollegor från Göteborgs universitet har i en ny studie kunnat konstatera att en del personer med alkoholberoende har sämre fungerande serotoninsystem än andra. Men utöver att mäta serotoninfunktionen hos de arton män med alkoholberoende som utgjorde försöksgruppen, undersökte forskarna även sambandet mellan serotoninfunktion och eventuella trauman männen genomgått i barndomen. Till sin förvåning fann de att hos de män som utsatts för psykiska övergrepp i barndomen var serotoninfunktionen dramatiskt försämrad.

- Bland dessa var serotoninsystemets funktionsförmåga reducerad med 90 procent, berättar Kristina Berglund.

- Vi vet att den omgivande miljön kan modulera hjärnan, berättar kollegan Claudia Fahlke vid samma institution. Och vi vågar påstå att de brister i serotoninsystemet vi sett i studien sannolikt inte är genetiskt betingade utan kan vara resultat av ogynnsamma uppväxtvillkor, framförallt psykiska övergrepp i de tidiga åren.
- Alkoholism beror givetvis på många olika faktorer, säger Claudia Fahlke. Men våra resultat pekar på att den psykosociala uppväxtmiljön kan modulera serotoninsystemet som i sin tur gör individen mer predisponerad att utveckla ett beroende.

Kontakt:
Claudia Fahlke, professor och föreståndare för
Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende
Tel: 0708-611620, mejl: claudia.fahlke@psy.gu.se

Artikeln kan fås via Mary Newcomb på tidskriften ACER Editorial: acerjournal@earthlink.net, eller Dr. Carlton Erickson vid University of Texas, Austin: carl.erickson@austin.utexas.edu.

AV:
031-786 4841

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?