Psykologi på Bokmässan

Nyhet: 2018-09-04

Årets bokmässa i Göteborg bjuder som vanligt på ett fullspäckat program som skapar insikt och väcker tankar. Är du speciellt intresserad av psykologi finns mycket att hämta.

Göteborgs universitet är på plats med en egen monter (B07:74) och ett brett scenprogram med samtal, föreläsningar och workshops alla dagar. Från psykologiska institutionen deltar professor Boo Johansson i ett samtal om åldrande:

Hur får vi ett gott och värdefullt åldrande?

Ett tvärvetenskapligt samtal om åldrande och kapabilitet. Kapabilitet handlar om våra förmågor att nå mål och göra saker som vi själva upplever som värdefulla. När vi blir äldre påverkas möjligheterna av hälsa, genetik, personlighet, intellektuell förmåga, familj, vänner, bostad, arbetsplats, politiska beslut, åldersdiskriminering och fördomar. Tre forskare diskuterar kapabilitet inom äldreomsorgen, i rättssystemet och ur ett kognitivt åldrandeperspektiv.
Fredag 28 sep.12:00-12:25.
Hela programmet i Göteborgs universitets monter hittar du här

Vi vill också tipsa om Psykologiscenens program som arrangeras av Psykologiguiden i samarbete med SvD Idagsidan, Natur & Kultur och Modern Psykologi. Monter C04:32.

Forskare från psykologiska institutionen deltar i flera programpunkter:

Pressen på dagens unga – Psykologisk salong med SvD

Den psykiska ohälsan bland unga bara ökar. Varför mår unga dåligt? Stämmer statistiken? Psykologiprofessor Philip Hwang, som ger ut en ny bok om ungas utveckling och livsvillkor, diskuterar med sin (unga) psykologkollega Siri Helle som skrivit en skönlitterär bok om framgångshets, stress och jakten på lycka. Ett samtal med Maria Carling, SvD.
Torsdag 27 sep. 17:00-17:45.

Ungas utveckling och livsvillkor

Hur är det att vara ung idag – med en samhällsutveckling som ställer höga krav på stresstålighet, prestation och att visa upp sig, men har lite att erbjuda i form av arbete, tillhörighet, framtidsutsikter. I det moderna standardverket Ungdomar och unga vuxna skriver psykologiforskarna Ann Frisén och Philip Hwang, båda med mångårig erfarenhet av att forska och undervisa inom området, om den nya livsperioden – den som ungdom och ung vuxen. Samtalsledare: Kristina Wallin, Psykologiguiden.
Fredag 28 sep. 11:00-11:20.

Kroppspositivism – Psykologisk salong med SvD

Konstnären, radioprataren och kroppsaktivisten Stina Wollter har 147 000 följare på Instagram. Hennes ystra dans i trosor och behå älskas av många men provocerar vissa. Sociala medier översvämmas av bilder på tränade kroppar – men också på uppkäftigt stolta kroppar i alla former. Ser vi en kroppsrevolution? Psykologiprofessor Ann Frisén som har forskat mycket om flickors och kvinnors kroppsuppfattning diskuterar med Stina Wollter och journalisten Maria Carling.
Fredag 28 sep. 18:00-18:45.

Smartphonegenerationen - Psykologisk salong med SvD

Dagens unga är mindre benägna att ha sex, dricka alkohol, träffa vänner, jobba och läsa böcker. De mår sämre psykiskt än tidigare generationer. Amerikanska psykologiprofessorn Jean Twenge pekar ut sociala medier som ett centralt problem i boken IGen. Hur ser det ut i Sverige? Psykolog/doktor i psykologi Sofia Berne diskuterar med sin (unga) psykologkollega Siri Helle som skrivit en roman om framgångshets, stress och jakten på lycka. Ett samtal med Maria Carling, SvD.
Lördag 29 sep. 17:00-17:45.
Till programpunkten på Bokmässans webbplats

Hela Psykologiscenens program hittar du här

För eventuella ändringar i programmet, se Bokmässans webbplats.

Artikeln publicerades först på: psy.gu.se