Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sociala företag - lösning på utanförskapet?

Nyhet: 2011-11-03

Intresset för det sociala företagandet växer idag i Sverige. Trots att sociala företag ofta beskrivs som ett nytt och effektivt sätt att bryta utanförskap, visar en avhandlig från Göteborgs universitet att inte heller dessa företag är en snabblösning på komplexa problem.

Från politiskt håll riktas idag stora förhoppningar mot sociala företag och deras möjlighet att minska utanförskapet. Genom att bedriva näringsverksamhet förväntas de både skapa nya arbetstillfällen och ge möjlighet till social utveckling för marginaliserade och exkluderade grupper i samhället.

Men vad som ryms i begreppet ”socialt företag” är inte entydigt. I Ulrika Levanders avhandling om sociala företag urskiljs två huvudlinjer; företag startade av människor i utanförskap som tillsammans arbetar för att förändra sin situation, eller företag som erbjuder arbetsträning åt grupper utanför den reguljära arbetsmarknaden. I realiteten är många sociala företag en blandning av båda.

Vidare är det inte självklart i vilken mån sociala företag genom jobbskapande kan bidra till att bryta utanförskap. De mer påtagliga effekterna som påvisas i avhandlingen är istället andra.
– Min forskning visar hur de sociala företagen å ena sidan skapar sociala och kulturella identitetsprocesser som utmanar diskriminerande idéer och därigenom ger möjligheter för företagen att bidra till social förändring för utsatta grupper, säger Ulrika Levander.
– Som arbetsmarknadspolitiska aktörer utövar de å andra sidan olika former av disciplinering och kontroll av marginaliserade individer, vilket starkt kontrasterar med idén om att företagen skapar social utveckling och delaktighet.

I avhandlingen har Ulrika Levander inte bara tittat på effekter på utanförskap, utan mycket bredare undersökt hur sociala företag konstrueras och förstås i 2000-talets Sverige. På vilka antaganden bygger företagsformen sin legitimitet? Vilka bilder finns av människor och sociala problem? Och vilka är de lösningar på samhällsproblem som förespråkas genom det sociala företagandet? För att få svar på sådana frågor har Ulrika Levander analyserat offentliga skrifter samt intervjuat anställda och deltagare i tre olika sociala företag.

Avhandlingen ges ut av bokförlaget Daidalos.

 

Avhandlingens titel: Utanförskap på entreprenad. Diskurser om sociala företag i Sverige.
Avhandlingsförfattare: Ulrika Levander Tel: 0709 - 901790, mejl: ulrika.levander@socwork.gu.se
Opponent: Lars Hulgård, professor vid Roskilde universitet
Tid och plats för disputation: 4 november kl.13.15 Hörsalen Sappören, Sprängkullsgatan 25, Göteborg
 

AV:
031-7864841

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?