Sociologi och arbetsvetenskap värd för nationell konferens om Snabbspår för nyanlända

Nyhet: 2019-06-10

Göteborgs universitet och Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap är värd för en nationell konferens om erfarenheterna av regeringens initiativ för att snabbt få ut flyktingar på arbetsmarknaden, Snabbspåret för nyanlända.

I samband med flyktingvågen 2015 lanserade regeringen en ny modell för att korta vägarna in på den svenska arbetsmarknaden för flyktingar som redan hade en relevant utbildning och där det fanns en efterfrågan på svensk arbetsmarknad. Ett sådant Snabbspår inriktade sig mot personer som hade en lärarutbildning och erfarenhet med sig när de kom till landet.

Samarbete med Arbetsförmedlingen

De första utbildningarna startade 2016 och är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och lärosäten runt om i landet.
Nu är det dags att summera de erfarenheter som gjorts runt om i landet under en konferens på Pedagogen 11-12 juni. Konferensen är ett samarbete mellan sex olika universitet och samordnare är Maria Jansson som är ansvarig för Snabbspåret vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap.
- Vi kommer att redovisa studier som gjorts om hur Snabbspåret har fungerat, intryck från personer som genomgått utbildningen, erfarenheter av pedagogiska metoder och mer övergripande presentationer av internationella trender och erfarenheter.

Artikeln publicerades först på: socav.gu.se