Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Striktare bedömningar av arbetsförmåga svåra att tillämpa

Nyhet: 2017-02-27

Vilka bedömningsgrunder och arbetsmetoder tillämpas i praktiken när frontlinjepersonal vid Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen bedömer långvarigt sjukas ohälsa, arbetsförmåga och rätt till sjukpenning? Förekommer olikartade synsätt på arbetsoförmåga? Detta diskuterar forskarna Rafael Lindqvist och Jörgen Lundälv i en nypublicerad artikel i European Journal of Social Work.

Under en följd av år har alltfler personliga och sociala problem medikaliserats, alltså tolkats i medicinska termer. Samtidigt har arbetsförmågan kommit att prövas allt mer noggrant och individen förutsätts delta i olika aktiveringsinsatser. Forskarna Rafael Lindqvist, professor i sociologi vid Uppsala universitet och Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet, undersöker i artikeln de reformstrategier, styrningsmekanismer, konfliktmönster och organisatoriska utmaningar som knyts till det faktum att både aktiverings- och medikaliseringsstrategier har integrerats i sjukförsäkringen.

Studien visar att de senaste årens reformstrategi med striktare bedömningar av sjukdom och arbetsförmåga, inom ramen för rehabiliteringskedjan, är svår att tillämpa och att aktiveringsinsatser från Arbetsförmedlingens sida inte ger särskilt bra resultat i termer av återgång till arbete. Lindqvist och Lundälv menar att den utmaning som frontlinjepersonalen står inför å ena sidan handlar om att tillämpa gällande regler och administrativa rutiner, å andra sidan om att tillämpa professionell kunskap om aktiveringsinsatser som kan tänkas bidra till återgång till arbete.

- De aktiveringsstrategier som kommit till uttryck under de senaste tio åren förefaller i praktiken inte ha begränsat medikaliseringens omfattning i någon avgörande utsträckning, säger Rafael Lindqvist.

Med studien hoppas forskarna bidra till fördjupad kunskap om frontlinjepersonalens komplicerade arbetsvillkor - och möjligtvis en utveckling i riktning mot ökad professionalisering av arbetet med aktivering.

Artikeln Activation, medicalisation and inter-organisational cooperation in health insurance – implications for frontline social work in Sweden är publicerad i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Social Work, http://dx.doi.org/10.1080/13691457.2017.1293010

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Rafael Lindqvist, professor i sociologi, institutionen för sociologi, Uppsala universitet, e-post: rafael.lindqvist@soc.uu.se, telefon: 018-471 7605

Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete, institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, e-post: jorgen.lundalv@socwork.gu.se, telefon: 031- 786 5795
 

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?