Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vem har makt i kommunerna ¿ egentligen?

Nyhet: 2012-05-23

En vanlig uppfattning om kommunpolitik är att det är tjänstemännen som de facto styr. Den bilden både stämmer och inte stämmer, enligt Mats Bengtsson som i sin avhandling studerat policyprocesser kring vindkraft i Falkenberg och Halmstad.

– Även om det i praktiken är tjänstemännen som under stor frihet utformar policy så gör de det med hänsyn tagen till politikernas önskemål, det är på detta sätt politikerna får genomslag i policyprocessen, säger Mats Bengtsson.

Mats Bengtsson har i sin avhandling kartlagt arbetet med vindkraft i de båda kommunerna över cirka 20 år. Studien bygger dels på en genomgång av handlingar som rör processerna, dels på intervjuer med några nyckelpersoner.

Avhandlingen visar att tjänstemännen onekligen har en stark maktposition och att politikerna i jämförelse med tjänstemännen är passiva i själva policyprocesserna. Det är tjänstemännen som tar flertalet av initiativen och som i praktiken utformar policy under stor frihet.

– Men tjänstemännen utgår i sitt arbete från vad de har goda skäl att tro att politikerna vill. De undviker att ta initiativ om politikerna inte vill att policyprocessen ska drivas framåt, och de lägger förslag i linje med politikernas önskemål som de uppfattar dessa. Dessutom framställer de vindkraftfrågan så att politikernas önskemål framstår som rimliga. Tjänstemännen anteciperar den politiska ledningen, de anpassar sitt arbete och sina förslag till vad de tror att politikerna vill.

På detta sätt utformas policy, av tjänstemän med stort handlingsutrymme, men i enlighet med politikernas önskemål. Eftersom policyprocessens utfall är beroende av vad politikerna vill är det också de som har den avgörande makten i kommunerna.

 

 

 

Avhandlingens titel: Anteciperande förvaltning: tjänstemäns makt i kommunala policyprocesser om vindkraft
Avhandlingsförfattare: Mats Bengtsson Tel: 031-786 5117 E-post: mats.bengtsson@spa.gu.se
Opponent: Elin Wihlborg
Avhandlingen försvarades den 20/4, 2012.
Ladda ned avhandlingen: http://hdl.handle.net/2077/28983

AV:
031-7864841

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2008-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?