Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Disputation

Disputationen är ett formellt examinationstillfälle och en högtidlig akademisk tradition. En disputation är en av två avgörande kontrollpunkter för examination under forskarutbildning. Vid sidan av den godkända avhandlingen utgörs även examinationen av avklarade kurser och eventuellt andra poängsatta moment inom ramen för forskarutbildningen.

Opponent ställer frågor, betygsnämnd bedömer

Vid disputationen försvarar doktoranden inför publik sin avhandling och resultaten av den samlade forskning hen har bedrivit under sin forskarutbildning. Det här är tillfället när doktoranden förväntas kunna förklara och försvara sina val, ståndpunkter och slutsatser på ett reflekterande sätt. En granskare (opponenten) har till uppgift att inför disputationen noggrant läsa igenom doktorandens arbete och under disputationen ställa både kritiska och initierade frågor. Opponenten är en erfaren utomstående forskare som inte följt doktoranden under utbildningstiden.

Avhandlingen och samtalet under disputationen bedöms av en betygsnämnd, bestående av tre eller fem personer, vari ingår externa ledamöter, samt en extern opponent. Nämndens överläggningar tar sin början direkt efter att presentation av, och frågor om, avhandlingen i auditoriet är avklarade. I svensk akademisk tradition är det ytterst ovanligt att en doktorand blir underkänd vid disputationen eftersom handledare är noga med att inte släppa fram avhandlingar till disputation om arbetet inte håller tillräckligt hög kvalitet.

Högtidlighet

En disputation är dock mer än bara ett försvar av en avhandling. Det är också en högtidlig tillställning dit anhöriga och vänner kommer för att lyssna, och innebär ofta festligheter på eftermiddagen och kvällen. Kollegor och vänner har ofta även en mindre tillställning i anslutning till att betygsnämnden meddelar sitt beslut.

Vid den universitetsgemensamma högtiden doktorspromotion får sedan  föregåendes läsårs nya doktorer ta emot sina insignier som bevis på sin ställning vid universitetet

Läs mer om disputationen och olika begrepp på sidor om disputation i intranätet.
 

 

Mer information

Detaljerad information för doktorander om hela disputationsförfarandet finns numera på fakultetens sidor i Medarbetarportalen.

Sidansvarig: Karl-Fredrik Ahlmark|Sidan uppdaterades: 2018-04-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?