Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Avancerade regressionstekniker

Omfattning: 7,5 hp halvfart

Kursstart: Vårterminen 2019

Undervisningsspråk: engelska

Kursansvarig: Stefan Dahlberg, Statsvetenskapliga institutionen

Anmälan och mer information: Lena Caspers, studieadministratör, Statsvetenskpliga institutionen
 

Kursbeskrivning

Denna kurs fokuserar på tillämpning, diagnostik och tolkning av avancerade regressionstekniker för samhällsvetenskapliga data.
Kursen består av fyra moment som examineras separat. Undervisningsformer är föreläsningar, seminarier och workshops i vilka deltagarna tillämpar vad som har diskuterats rörande dataanalys i STATA.
 

Multipel regressionsanalys och logistisk regressionsanalys (2 hp)

Delmomentet inkluderar linjär regressionsanalys (OLS-regression) med flera förklaringsvariabler (oberoende variabler) och hantering av dikotom beroendevariabel (t.ex. stort/litet politikerförtroende). Specificering av modeller, regressionsdiagnostik, interaktionseffekter och antaganden behandlas.

Flernivåanalys (2 hp)

Delmomentet inkluderar en introduktion till flernivåanalyser, dvs. när data befinner sig på flera nivåer (t.ex. individer i kommuner, kommuner i länder etc). Specificering av grundläggande modeller, estimering av parametrar, modelljämförelser och antaganden behandlas.

Paneldataanalys (2 hp)

Delmomentet inkluderar tekniker för analys av data som observerats över tiden (vilket tillåter studier av förändringar och dynamiska processer). Specificering av modeller, korrigering av mätfel, autokorrelation och kausalitet samt andra antaganden behandlas.

Kausalitet och instrumentation (1,5 hp)

Det fjärde delmomentet fokuserar på kausal analys och statistisk inferens i termer av mätfel, modellspecifikation och omitted variable bias. Momentet täcker användandet och implementeringen av instrumentella variabler och two-stage least squares estimatimering.

En förutsättning för kursen är att deltagarna har grundläggande kunskaper i statistik och kvantitativ metod motsvarande den typ av undervisning som ges på grund- och avancerad nivå.


Behörighetskrav: antagning till utbildning på forskarnivå och prioritet ges 1) doktorander från Samhällsvetenskapliga fakulteten, 2) doktorander från övriga Göteborgs universitet, 3) doktorander utanför Göteborgs universitet.

Kursplan
 

Sidansvarig: Karl-Fredrik Ahlmark|Sidan uppdaterades: 2018-08-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?