Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsvetenskap nödvändig grund för samhällets fortlevnad

De problem vi står inför idag, nationellt och globalt, är många gånger orsakade av samhälleliga processer - av människor. För att lösa dem räcker det inte med utveckla ny teknik. Vi måste också bättre förstå enskilda individers beteenden, samspelet mellan människor liksom hur olika samhällen interagerar med varandra, för att kunna lösa dessa problem.

 

 

Forskningsnyheter

 • Frågors besvarbarhet för lite uppmärksammat vid politiska beslut

  [2018-02-19] Det faktum att alla människor bedömer om komplicerade frågor över huvud taget går att besvara eller inte, är för lite uppmärksammat. Inte minst som bakgrundsfaktor till politiska beslut. Och det som påverkar oss mest i bedömningen är hur andra har ställt sig. Detta visar en avhandling från Göteborgs universitet.

 • Anhörigassistans behöver inte hota ett självständigt liv, enligt ny studie

  [2018-02-12] Att ha en familjemedlem som personlig assistent kan ge funktionshindrade personer stödet de behöver för att leva ett mer självständigt liv. Men det finns risk för inlåsningar i familjen och att välja en familjemedlem som sin assistent möts av negativa attityder i samhället. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet, där användare av personlig assistans själva kommer till tals.

 • Barn och ungas sociala gemenskaper på internet lyfts i ny antologi

  [2018-02-12] I antologin "Barn-och ungdomsvetenskap, grundläggande perspektiv" (Liber) lyfts olika dimensioner av barn- och ungdomsvetenskap. Forskarna Kristian Daneback och Carolina Lunde från Göteborgs universitet bidrar med ett kapitel om barn, ungdomar och sociala gemenskaper på internet.

 • Medel till forskning om kollektiv intelligens

  [2018-02-06] Carl-Christian Trönnberg på psykologiska institutionen har, tillsammans med professorerna Richard Torkar och Robert Feldt på institutionen för data- och informationsteknik på Chalmers och Göteborgs universitet, tilldelats 3,8 miljoner kronor från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse för ett tre-årigt projekt om kollektiv intelligens.

 • Forskare lanserar nytt sätt att se på naturens värde för människan

  [2018-01-26] Forskare lanserar nytt sätt att se på naturens värde för människan

 • Alltför värdeladdad valretorik kan skapa svekdebatt

  [2018-01-18] Värdeladdade ord ger utrymme för tolkningar. Vilket öppnar för att väljare kan uppfatta budskap som politiker inte avsett. Det framkommer i en ny avhandling.

Fler nyheter

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2014-02-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?