Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Demokratins framtid?

Sveriges demokrati firar hundra år, men hur mår den och vart är den på väg? Klarar vårt demokratiska system av att lösa dagens samhällskonflikter? Hur förändrar sociala medier det politiska samtalet? Hur är tilliten mellan svenska politiker och ligger den verkliga makten hos tjänstemän eller politiker?

Seminariedag i ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Västra Götaland och Göteborgs universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten.

 

Bild på riksdagens talman Andreas NorlénInledning: Svensk demokrati
– för hundra år sedan och idag

Talman Andreas Norlén om händelserna för hundra år sedan som ledde fram till den moderna demokratin i Sverige, och situationen idag med den långdragna processen att bilda regering.

Kommentar av statsvetaren Peter Esaiasson, utifrån kapitlet Tilliten mellan svenska politiker, i Bild på Peter Esaiassonantologin Ja må den leva – Demokratin hundra år.

 

 

Talman Andreas Norléns presentationProfessor Peter Esaiassons presentation

 

 

Vart är vi på väg?


Bästa sättet att lösa konflikter?

Bild på Peter EsaiassonSjälva grundidén med demokrati är att inom det systemet kan samhällskonflikter hanteras bättre än inom andra system. Hur klarar den representativa demokratin den uppgiften idag, när de politiska partierna inte är samma folkrörelser som tidigare och vi har ett mer etniskt diversifierat Sverige än för hundra år sedan?

Peter Esaiasson,
– professor på statsvetenskapliga institutionen. Forskar på demokratins former, beslutsfattande och betydelsen av goda förlorare.

Presentationsbilder

 

Ökad specialisering och breddat deltagande?

Bild på Linda SonerydKlimatomställning, big data och digitalisering är områden som både präglas av hög specialisering, tekniska innovationer och av ambitioner att bredda deltagandet och engagera medborgare. Ställer en ökad specialisering särskilda krav på demokratin? Är ett breddat deltagande lösningen?

Linda Soneryd,
– professor på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap med forskningsfokus på bland annat medborgardeltagande i olika beslutsprocesser.

Presentationsbilder

 

Annan politik med kvinnor vid makten

Bild på Helena Olofsdotter StensötaKorruptionen är lägre i samhällen med jämställda parlament. Men blir det också annat innehåll i politiken när kvinnor är med och styr? Och vilket reellt inflytande har kvinnor i svenska beslutandeförsamlingar idag, efter hundra år av kvinnlig rösträtt?

Helena Olofsdotter Stensöta,
– docent på statsvetenskapliga institutionen. Inriktningen i hennes forskning är på gender, etik samt politik och offentlig förvaltning.

Presentationsbilder

Panelsamtal

Hur står sig den svenska demokratin? Vilka utmaningar behöver politiker hantera för att demokratin fortsatt ska stå stark?

 

 

 

Vem styr bäst vad?


Tjänstemannarollen visavi politiken - demokrati eller meritokrati?

Bild på Vicki JohanssonSjälvständiga förvaltningschefer och politiker som inte detaljstyr har länge varit ideal för den effektiva förvaltningen. Men hur tydlig är gränsen mellan förvaltning och politiken? Och hur hänger den politiska styrningen med när förvaltningsorganisationen blir alltmer specialiserad?

Vicki Johansson,
– professor på Förvaltningshögskolan med forskningsinriktning mot bland annat tillsyn som politiskt styrmedel liksom lokal politik och förvaltning.

Presentationsbilder

 

Politiker i skärningspunkten mellan parlamentarism och konkurrensutsatta förvaltningar

Bild på David KarlssonI takt med att blockpolitiken eroderar ökar konkurrensen partierna emellan. Samtidig har en annan form av konkurrens fått en framträdande roll i den svenska kommunala demokratin: marknadisering och konkurrensutsättning. Kommunala förvaltningar, bolag och privata utförare konkurrerar med varandra om kommunala uppdrag och om ”kunderna” som väljer mellan serviceproducenter. Hur kan politiker hantera den här nya situationen?

David Karlsson,
– docent på Förvaltningshögskolan. Forskar på kommunal politik och förvaltning, lokal demokrati, lokala och regionala politiska institutioner.

Presentationsbilder

 

Frågor från och diskussion med publiken

 

 

Medierna och politiken


Från politiserade medier till medialiserad politik

Bild på Lars NordUnder 2000-talet har politik och medier genomgått stora förändringar. Blockpolitiken eroderar och ett dramatiskt förändrat medielandskap påverkar partiers strategier – inte minst i valrörelser. Vad utmärker den här dynamiken? Och hur kan den komma att påverka den svenska demokratin i framtiden?

Lars Nord,
professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet. Leder forskningscentret Demicom som forskar på demokrati och kommunikation i det digitala samhället.

Presentationsbilder

 

Inte bara Trump-tweets

Bild på Marie GrusellSociala medier är idag en självklar del av vardagen, både för väljare och partier. Samtliga stora partier har en etablerad närvaro och jobbar aktivt med att synas på olika plattformar. Men uttrycksformer och användare skiljer sig åt mellan plattformar som Facebook, Twitter och Instagram. Hur har utvecklingen sett ut sen introduktionen vid EU-valet 2009 och på vilket sätt jobbar partierna med sociala medier?

Marie Grusell,
lektor på institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet. Docent vid DEMICOM, Mittuniversitetet.

Presentationsbilder

 

Panelsamtal: Hur påverkar medieutvecklingen demokratin i framtiden?

Arne Larsson, politikreporter på Göteborgsposten
Mariya Voyvodova, ledamot (S) i kommunfullmäktige och kulturnämnden i Göteborg.
Lars Nord, forskare
Marie Grusell, forskare

 

 

Så tar vi demokratin vidare


Bild på Olle WästbergAvslutande ord av Olle Wästberg

 

 

 

 

 

 

 

Sidansvarig: Karl-Fredrik Ahlmark|Sidan uppdaterades: 2019-10-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?