Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lunchföreläsningar

Ny forskning presenteras och aktuella frågor diskuteras i fakultetens serie lunchföreläsningar. Varannan tisdag. Serien arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet.

Hörsal Dragonen

Sprängkullsgatan 19, kl 12.15-13.00.

 

Program, hösten 2019


 

17/9 | Kunskap eller pengar?

Bild på Majsa AllelinHur har den svenska grundskolan förändrats de senaste trettio åren och hur ter sig den samtida, marknadsanpassade styrningen i skolvardagen för elever och lärare? Vilka konsekvenser får det för jämlikheten i samhället?

Majsa Allelin
institutionen för socialt arbete

 

 

 

1/10 | Politisering försämrar den offentliga förvaltningen Bild på Carl Dahlström

Politiserade förvaltningar dras ofta med olika slags missförhållanden. Bland annat ger det ofta sämre upphandlingar. Så hur blir förhållandet mellan politisk styrning och effektiv samhällsservice allra bäst? Vad kan vi dra för lärdomar från olika delar av världen?

Carl Dahlström
statsvetenskapliga institutionen

 

 

 

15/10 | Global (in)stabilitet med Trump?

Bild på Jens Stillhof SörensenUSA har sedan 2016 inlett handelskonflikter med Kina, EU och Mexiko. Landet har lämnat Paris-avtalet om klimatet och mobiliserar militärt mot Iran. Är världen mer instabil efter att Donald Trump blev president? Eller är det vi ser idag korrigeringar av tidigare orättvisa förhållanden för USA som på sikt istället ökar den globala säkerheten?

Jens Stillhof Sörensen
institutionen för globala studier

 

 

 

22/10 | Myt att ett glas vin är bra för äldre

Bild på Frida DangardtÄldre i Sverige dricker mer idag än tidigare. Parallellt ökar risken för alkoholrelaterade skador. Föreställningen om att ett glas vin om dagen kan vara bra för äldre är en myt

Frida Dangardt
Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA)

 

 

 

 

12/11 | Vem vill (inte) ha miljöskatter egentligen

Bild på Niklas HarringForskare, politiker och andra beslutsfattare argumenterar ofta för att ekonomiska styrmedel är effektiva för att få utsläppen att minska. Men hur villiga är vi medborgare att acceptera ökade kostnader på exempelvis bensin och diesel? Vilken slags avgifter och skatter har störst chanser att få allmänhetens stöd?

Niklas Harring
Centrum för studier av kollektivt handlande (CeCAR)

 

 

 

26/11 | Barn mindre utsatta när konvention blir lag

Bild på Monica LarssonEfter årsskiftet blir FN:s barnkonvention lag i Sverige. Hur kan det hjälpa utsatta barn? På vilket sätt kommer barns delaktighet i samhället att öka?

Monica Larsson
institutionen för socialt arbete
 

 

 

 

 

Bilder:  Johan Wingborg/Göteborgs universitet

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2019-06-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?