Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lunchföreläsningar

Föreläsningssal Dragonen, Sprängkullsgatan 19, kl 12.15-13.00.

Ny forskning presenteras och aktuella frågor diskuteras i fakultetens serie lunchföreläsningar. Varannan tisdag. Serien arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet.

 

Program, hösten 2018: 

 

Bild på Maris Gilette2 oktober | Vart är Kina på väg?

Under senare år har Kina upplevt enorma sociala, kulturella, och ekonomiska förändringar, trots att landet har styrts av samma parti i nästan 70 år. Rötterna till de förändringarna ligger i statens beslut att integrera landet i den globala marknadsekonomin. I föreläsningen tittar vi på några av de viktigaste konsekvenserna av Kinas ekonomiska reformer, och diskuterar regeringens syn på landets framtid som en "ekologisk civilisation”.

Maris Gilette, Institutionen för globala studier

 

 

 

Bild på Lisa Björk16 oktober | Åter i arbete efter stress

Signalerna är tydliga: sjukskrivningarna och stressen i arbetslivet måste minska och primärvården måste bli bättre på att involvera arbetsgivaren. Föreläsningen handlar om möjligheter och utmaningar när primärvården ska främja återgång i arbete hos patienter med stressrelaterad psykisk ohälsa och om det arbete som sker inom projektet Prima.

Lisa Björk, ledare för forskningsprojektet PRIMA, kopplat att Insitutionen för sociologi och arbetsvetenskap

 

 


Bild på Staffan I. Lindberg30 oktober | Hur demokratier dör

Demokratier har historiskt kollapsat genom militärkupper och revolutioner, ljudligt och synligt. Men är hoten mot demokratin i dag mer diskreta och hotande under ytan, i form av utmaningar mot och nedmontering av institutioner, utan att vi märker när det är för sent? Föreläsningen presenterar aktuell forskning från Varieties of Democracy, om hur demokratin av i dag mår globalt och lokalt.

Staffan I Lindberg, Varietys of Democracy Institute

 

 

Bild på Johanna Arnesson6 november | Etisk och hållbar konsumtion

Med utgångspunkt i sin avhandling kommer Arnesson att prata om hur svenska modeföretag använder sig av etiska frågor i sitt varumärkesarbete och på så sätt konstruerar sig själva och sina kunder som politiska aktörer. Hon kommer även ta upp vad som händer när den här typen av ställningstagande antingen förstärks eller ifrågasätts i sociala medier.

Johanna Arnesson, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation

 

 

 

Bild på Philip Hwang20 november | Ungdomar och unga vuxna: Utveckling och livsvillkor,

Tiden som ungdom och ung vuxen rymmer såväl hopp och framtidsdrömmar som oro och svårigheter. Utifrån den nyutkomna boken ”Ungdomar och unga vuxna” kommer Hwang att beskriva hur tiden som ung har blivit allt längre i takt med samhällets utveckling samt beskriva den relativt nya åldersgruppen som benämns ung vuxen. En viktig utgångspunkt är att man, för att bättre förstå ungdomar, måste veta något om vart de är på väg, och för att bättre förstå unga vuxna hjälper det att veta var de kommer ifrån.

Philip Hwang, Psykologiska institutionen

 

Bilder: Västra Götalandsregionen (Lisa Björk), Johan Wingborg och Göteborgs universitet

Sidansvarig: Lars-Olof Karlsson|Sidan uppdaterades: 2018-06-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://samfak.gu.se/forskning/lunchforelasningar/
Utskriftsdatum: 2018-12-15